збирна

Одржан Консултативни састанак вршњачких едукатора

Вршњачки едукатори са пројекта “Права у раду, рад на правима” окупили су се на Златибору крајем августа како би подјелили утиске са радионица које су сами спроводили у периоду јун-август 2019.

Млади синдикалци из Србије, Црне Горе, БиХ, Сјеверне Македоније, Словачке и Хрватске током радионица преносили су вршњацима знање и вјештине о правима у раду и механизмима заштите од негативних појава које та права угрожавају, стечене током тренинга одржаног у Братислави у мају.

За вријеме састанка представљени су сви претходни кораци у пројекту који траје од децембра 2018, вршњачки едукатори одржали су презентације локалних активности које су спровели, али и дали препоруке и приједлоге за даље кораке које ће пројектни тим интегрисати у заједничку брошуру.

Додатно, током састанка је констатован и низак ниво информисаности младих о томе шта све спада у њихова радна права, како да их користе и заштите, те наглашено да су млади посебно заинтересовани да се детаљније упознају са појмом мобинга, сматрајући га највећом пријетњом стабилном радном окружењу у данашње вријеме. Захваљујући овим радионицама многи млади сазнали су по први пут када све имају право на слободне дане, како се третира прековремени рад, шта спада у забрањене појаве у радном окружењу, а дио њих по први пут је реално сагледао и улогу синдиката у заштити радних права и раду на јачању положаја младих у радном окружењу.

Такође, учесници су са члановима конзорцијума разговарали о развоју и спровођењу медијске кампање која је планирана за септембар, како би се и шира јавност детаљније упознала са пројектом “Права у раду, рад на правима” подржаним од стране Европске комисије кроз Ерасмус+ програм Европске уније, КА2: јачање капацитета у омладинском пољу. Направљена је селекција најважнијих порука које млади едукатори сматрају важним за даљи пренос вршњацима, а исте су преточене у видео клипове који ће се промовисати на социјалним мрежама партнера на пројекту, са циљем да се понуде одговори на најчешћа питања и заблуде везане за права у раду младих радника и њихово дјеловање и удруживање – самостално или кроз синдикате.

Консултативни састанак водили су Александра Кнежевић, координаторка пројекта и Никола Соврлић, предсједник Развојног центра за младе.

Присутни представници партнерских организација искористили су прилику и да одрже 4. састанак конзорцијума, договарајући детаље кампање, као и иницијалне кораке у вези са организовањем завршне конференције пројекта.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *