6

Млади из Добоја за активну заједницу

Четвородневни тренинг у оквиру прoјекта „Партиципативни приступи у развоју локалних стратешких докумената: активни млади за локални развој“ одржан је средином септембра на Мраковици. Укупно 24 учесника/це из Добоја учило је током истог о томе како се активно и формално укључити у живот заједнице и учествовати у планирању локалних праваца развоја и активности, кроз успостављање система редовних консултација са локалним властима.

Полазници тренинга обучени су не само како да дјелују као активни грађани, него и на који начин могу да утичу на будуће планирање и реализацију различитих процеса на локалу. Такође, научили су и на који начин све могу да учествује у изради локалних стратешких аката, почев од оних који су од директног значаја за њих саме.

Имајући у виду да је наредна активност, планирана за октобар 2019. године – анализа потреба и приоритета младих у Добоју, управо су учесници тренинга креирали упитник који ће се користити за ситуациону анализу међу њиховим вршњацима, а такође ће активно учествовати и у свим корацима који слиједе, попут локалне промотивне кампање.

– Младе треба анимирати и активирати када је у питању учешће у заједници. Механизми постоје и млади треба да их редовно користе, почев од учешћа у изради докумената и стратегија који их се тичу. Управо је то оно што желимо да постигнемо овим и сличним пројектима које проводимо – изјавио је Божо Марић испред Синдикално едукативног центра.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *